Sidder du lige nu og overvejer et restaurant-koncept, så kan det anbefales, at du medtænker bæredygtighed. Det er nemlig tidens hotte trend, at vi skal have fokus på bæredygtighed. Det er desuden nødvendigt, at vi får lavet en grøn omstilling, så vi ikke driver rovdrift på jordens begrænsede ressourcer, og vi skal have løst de mange klimaudfordringer.
Fokus på bæredygtige råvarer
I restaurationsbranchen er der mange måder at indtænke bæredygtighed. Det gælder både den mad og de drikkevarer, som man serverer for gæsterne. Er råvarerne økologiske og fremstillet under bæredygtige produktionsforhold? Er råvarerne så vidt muligt fremstillet lokalt, så de ikke skal transporteres langvejs fra og på den måde belaster klimaet? Nogle danske restauranter er allerede langt fremme, når det handler om bæredygtighed. I den eksklusive ende finder man restaurant Amass i København, som har vundet en miljøpris, som bliver uddelt af 360 Eat Guide, der har fokus på bæredygtige restauranter. Ikke alle bæredygtige restauranter er eksklusive og dyre. Du kan godt skabe en bæredygtig restaurant, som serverer dejlig og velsmagende mad til fornuftige priser, hvor de fleste mennesker har råd til at komme på besøg. En del danskere har allerede taget økologisk og plantebaseret kost til sig i de private hjem, og de vil også gerne have mulighed for at spise på en bæredygtig restaurant, når de ønsker at forkæle sig selv eller måske ikke har tid til at lave maden selv.
Bæredygtig indretning
Som restauratør kan du også overveje at have en bæredygtig indretning i din restaurant. Dermed kan dine gæster få en totaloplevelse med at være på en bæredygtig restaurant. Når nu du alligevel skal ud at finde bæredygtige møbler til din restaurant, så kan du samtidig overveje at købe et økologisk sisal tæppe, som er slidstærkt. Møbler og tæpper i naturmaterialer, der holder i lang tid og kan genbruges er godt for miljøet. I kølvandet på coronakrisen bør du også se på, om der er plads til både indendørs og udendørs servering i din restaurant, så der kan være god plads mellem gæsterne. Der er en trend inden for boligdesign om, at man skal invitere naturen indenfor. Så kan du indrette og dekorere din restaurant med naturmaterialer, så er du faktisk meget med på moden, og så er det samtidig godt for miljøet. I dag er de fleste virksomheder, herunder restauranter, online. Du kan vælge at få dig en CO2 neutral hjemmeside, hvor du kan præsentere dit menukort og vinkort, og hvor gæsterne kan booke bord. Vælger du at starte en bæredygtig kro, så kan du tilbyde en kombination af bæredygtig mad og bæredygtig overnatning. En undersøgelse viser nemlig, at danskerne også er interesserede i klimavenlige overnatninger, hvor de kan blive forkælet med et hotelophold og samtidig have god samvittighed. Så en bæredygtig kro er der nogle fremtidsperspektiver i.