Til rejsen

Mange retter er skabt for at have fordele. De skulle kunne holde i rigtig lang tid, du skulle kunne tage dem med dig, og du skulle kunne spise dem med det samme, hvis det var. På kroer var der mulighed for at bage og ryge, og her kunne der laves mad til de gæster, der kom for at spise. Mange af dem skulle videre på en længere rejse, og her var der en fordel i at kunne sælge mad til dem, ikke kun i krostuen, så de tjente endnu mere.

Der blev derfor røget skinker og fisk, og der blev bagt hårdt brød. Det er nemt at tage med på turen, og det kan blødes op med vand. Desuden kunne mange typer af tærter holde i længere tid, og det var en god adgang til både kød og grønt.

For det krævede et godt og stort køkken at kunne fremstille den slags mad, og det var sjældent noget, der var muligt i private hjem. De brugte den lokale bager eller kro til at få bagt deres brød, og skulle der bruges noget til rejser og andet, så skulle der betales for det.

Kroer var datidens beværtninger, og det var her, det var muligt at få noget at spise på farten. Det har ikke været almindeligt at gå ud at spise for almindelige mennesker. Det har været for dyrt i det lange løb, men på rejser var det eneste mulighed. Det var stort set den samme mad og drikke alle steder, og så har det været beskyttelse mod vind og vejr.

I dag eksisterer kroerne stadig, og kromad får en klokke til at ringe hos de fleste. For nogle ting ændrer sig meget langsomt.